1. Home
  2. Support
  3. Technical questions

Hardtail vs full-suspension

Iedereen die opzoek is naar een mountainbike stelt zich op een moment de vraag “Koop ik een hardtail of toch een full-suspension” De juiste beslissing maken is hierin van groot belang en daarom helpen we je graag een handje op weg door de voor en nadelen van beide opties op een rij te zetten.

 

Voordelen van een vering

Door de vering zal je fietsrit natuurlijk een stuk comfortabel worden maar hierdoor zal je ook meer controle hebben over je fiets wanneer je over oneffen terrein rijdt. Mountainbiken is een heel uitgebreid begrip en er zijn verschillende soorten ondergronden die elk een verschillende setup vereisen.

Hardtail mountainbikes

De naam 'hardtail' mag je vrij letterlijk nemen want deze fietsen hebben een 'harde' achterkant. Er is dus geen achtervering. Hierdoor zijn hardtails niet alleen lichter maar vaak ook goedkoper.

Voordelen van hardtail mountainbikes 

Hardtails komen tot hun recht op goed bollende en minder technische parcours. Zonder achtervering is de fiets een pak stijver wat zorgt voor een efficiëntere energie benutting.
Een ander belangrijk aspect is het gewicht, zeker als je deelneemt aan wedstrijden. Gemiddeld is een full-suspension 1kg zwaarder dan een hardtail, wat bergop natuurlijk een belangrijk verschil maakt.

De prijs speelt natuurlijk ook mee. Een hardtail kost al snel enkele honderden euro’s minder. Ook de onderhoudskosten zullen lager liggen, omdat je per keer slechts één veerelement hoeft te onderhouden.

Full-suspension mountainbikes

Full-suspension mountainbikes hebben naast een verende voorvork ook een achterdemper. Die achterdemper zorgt voor extra tractie, controle en comfort.

Voordelen van full-suspension mountainbikes

Full-suspension mountainbikes presteren beter wanneer het terrein moeilijker berijdbaar wordt. Daar waar een hardtail het moeilijk krijgt, zal een full-suspension net dat tikkeltje meer kunnen.


Op hobbelige trails zal de achtervering ervoor zorgen dat de banden het contact met de grond niet verliezen waardoor je de controle over je fiets behoudt. Wanneer je op hoge snelheid over rotsen of boomwortels rijdt, zal de vering deze impacts opvangen waardoor je energie kan sparen voor inspanningen later in de rit.


Door de betere tractie, controle en stuurcapaciteiten verkleint de kans op fouten en zullen kleine foutjes een kleinere impact hebben waardoor het ideaal is voor beginnende mountainbikers.

 

Contact us